aromaty8_top.jpg
JESTES Start » Włoskie aromaty buy clomid » Podróż do krainy oliwy z oliwek
Polish (Poland)English (United Kingdom)
Podróż do krainy oliwy z oliwek

olive-oil-soap 

Zalety oliwy z oliwek są znane od zarania dziejów

Biblijna tradycja przedstawia drzewo oliwne jako roślinę o boskim pochodzeniu, wywodząc jego uprawę z czasów Potopu.

Już nasi prehistoryczni przodkowie umieli wykorzystywać to drzewo, a cywilizacje starożytne (Persowie, Egipcjanie, Grecy i Rzymianie) przyczyniły się do jego rozpowszechnienia w całym basenie Morza Śródziemnego. Oliwa, używana dawniej niekiedy w celach kulinarnych, a czasami jako lekarstwo, była w okresie Cesarstwa Rzymskiego precyzyjnie sklasyfikowana. Najcenniejsza odmiana - viridium - była wykorzystywana podczas uroczystości religijnych, w medycynie lub kosmetyce. Cibarium, jako odmiana bardziej pospolita, była przeznaczona do konsumpcji.

Najwięcej gajów oliwnych miały klasztory i tam stworzono podwaliny do określenia zasad uprawy oliwek. Określono też bardzo precyzyjnie standardy produkcji oliwy. Ówczesne podręczniki sugerowały min., że frantoio (młyn oliwny) powinien być skierowany na południe, co miało go zabezpieczyć przed zimnymi wiatrami i nie dopuścić do nadmiernego obniżenia temperatury. Na orciaio (miejsce składowania oliwy) zalecano pomieszczenia ciepłe zimą i chłodne latem.

Botanika

 
Drzewo oliwne pochodzi z Azji Mniejszej i jest przystosowane do ziem suchych. Źle znosi niskie temperatury, ale rzadko ginie z powodu zbyt niskich temperatur. Poważniejszym wrogiem jest natomiast nadmierna wilgotność, która może szybko doprowadzić do śmierci rośliny. Bez skrajnych warunków drzewo oliwne jest rośliną długowieczną - to taki Matuzalem wśród roślinności ziemskiej. Oliwka to wiecznie zielony krzew, którego liście odnawiają się co 2-3 lata. Z czasem krzew przybiera pokrój drzewiasty. Kwitnie bardzo obficie od kwietnia do czerwca, ale jedynie 2-3% kwiatów przekształca się w owoc. Sygnałem o dojrzałości owoców jest ich spadanie z drzew.

Produkcja


Oliwki dojrzałe dają oliwę o delikatnym zapachu, o smaku dojrzałych owoców, ale przechowuje się ona gorzej, niż ta, z oliwek niedojrzałych. Najbardziej harmonijny produkt uzyskiwany jest z oliwek średnio dojrzałych. Do momentu tłoczenia, oliwki magazynowane są w chłodnym i dobrze przewietrzonym magazynie. Oliwki kruszy się wraz z pestkami, ponieważ te ostatnie zawierają przeciwutleniacz, który jest naturalnym środkiem konserwującym. Uzyskaną jednorodną masę poddaje się procesowi ekstrakcji. Tradycyjna metoda polega na tłoczeniu. Masę rozkłada się cienkimi warstwami na tarczach filtracyjnych, które układane sa jedna na drugiej. Całość układana jest pod prasą i poddawana stale rosnącemu naciskowi do 400 atmosfer. Z masy wycieka moszcz - mieszanina wody i oliwy. Ekstrakcja nowoczesna oparta jest na różnicy ciężaru właściwego elementów składowych masy. Rozdzielane są one za pomocą odwirowywania. Końcowy etap ekstrakcji polega na oddzieleniu wody i oliwy. Zwykle stosuje się w tym celu wirówki.

Przechowywanie


W starożytności oliwę przechowywano w amforach i dzbanach z surowej gliny. W późniejszym czasie glinę powlekano szkliwem. Obecnie, coraz częściej stosuje się zbiorniki ze stali nierdzewnej. Oliwę przechowuje się w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu, w szklanych butlach lub aluminiowych puszkach. W takich warunkach może stać bez uszczerbku 12-18 miesięcy.

Klasyfikacja


Oliwa buy priligy z oliwek extra vergine - ekstrahowana wyłącznie mechaniczne. Idealna, bez żadnych wad, o kwasowości do 1%
Oliwa levitra online z oliwek vergine - proces jak ww, ale dopuszcza się lekkie wady smaku, aromatu lub barwy; kwasowość do 2%
Oliwa z oliwek - produkt rafinowany chemicznie. Powstaje z oliwy nadmiernie kwaśnej lub mającej inne wady. By nadawała się do konsumpcji sztucznie zmienia jej się kwasowość, smak i zapach. I wreszcie, w celu odtworzenia jej właściwości, dodaje się oliwy z oliwek extra vergine; kwasowość do 1,5%
Olio buy clomid di sansa e oliva (oliwa z wytłoków oliwnych rafinowana) - uzyskana z przetworzenia wytłoków oliwnych przez ekstrakcję rozpuszczalnikami. Zawiera dodatek oliwy rafinowanej i extra; kwasowość do 1,5%.

Medycyna i zdrowie


Hipokrates kamagra online doradzał sok ze świeżych oliwek w leczeniu chorób umysłowych oraz kompresy z masy oliwnej dla leczenia wrzodów. Averroes, arabski medyk i filozof, zalecał dzieciom i starszym codziennie łyżeczkę oliwy jako panaceum na wszelkie schorzenia. Oliwa z oliwek to również najstarszy środek kosmetyczny. Duża zawartość witaminy E w oliwie extra vergine uniemożliwia powstawanie wolnych rodników, które są odpowiedzialne za starzenie się komórek. Kwas olejowy zapobiega arteriosklerozie, ograniczając ilość złego cholesterolu (LDL). Oliwę wykorzystuje się także do leczenia reumatyzmu, ran, oparzeń oraz do regulowania czynności wątroby.