aromaty14_top.jpg
JESTES Start » Włoskie aromaty » Kącik kawosza
Polish (Poland)English (United Kingdom)
Kącik kawosza

capuccino

Włoska kawa...

Jej zapach unosi się na włoskich uliczkach o każdej niemal porze dnia. Różnorodność sposobów przyrządzania kawy, pozwala odkrywać różne jej smaki o różnych porach.

 

Espresso

to mała, mocna, czarna kawa o konkretnym, intensywnym smaku. Przyrządza się ją z mieszanki kilku, a czasami nawet kilkunastu mieszanek czystej arabiki w specjalnym ekspresie, przez przepuszczenie ok. 25 -30 ml gorącej wody pod wysokim ciśnieniem przez bardzo drobno zmielone ziarna kawowca. Mała ilość wody powoduje, że zawartość kofeiny w jednej filiżance jest dużo mniejsza w porównaniu z kawą z ekspresu przelewowego. spresso stanowi również bazę dla bardzo wielu innych rodzajów kaw - miedzy innymi latte macchiato, cafe macchiato czy cappuccino.


Espresso risretto lub corto

- buy generic propecia online [korto] czyli krótkie. To mocne espresso z małą ilością wody i dosłownie naparstkiem kawy. Bardzo mocny, intensywny smak, mimo niewielkiej ilości kofeiny.


Espresso coretto

- [koretto] to espresso „poprawione", „właściwe", z dodaną odrobinką alkoholu, najczęściej grapy, brandy lub likieru. Serwowana jest w filiżance do espresso.


Espresso doppio

to espresso z podwójną ilością wody i kawy, co oznacza również podwójnie intensywny smak. Wciąż jednak zdrowsze od naszej rodzimej dużej kawy.


Espresso clomid online sorbetto lub shakerato

to świeżo przyrządzone espresso, wymieszane w szejkerze z kostkami lodu. Podane obowiązkowo w szklance, której brzegi uprzednio wysmarowaliśmy sokiem pomarańczowym bądź cytrynowym i unurzaliśmy w brązowym cukrze. Można dodać zimnego mleka.


Caffe lungo

to buy clomid online kawa przedłużana. Oznacza to, że przez ilość kawy właściwej dla espresso zostaje przelana większa ilość wody. To inaczej caffe grande - czyli duża kawa. W Północnych Włoszech zwana czasem caffe tedesco - kawa niemiecka, ze względu na to, że preferowana jest przez niemieckich turystów.


Caffe americano

to duża kawa, która składa się z espresso oraz gorącej wody, dolanej do małej kawy już po przyrządzeniu. W ten sposób spożywana jest mniejsza ilość kofeiny. Dodatkowym atutem może być to, że po otrzymaniu w kawiarni espresso w dużej filiżance i osobno dzbanka z gorącą wodą, możemy sami kontrolować moc napoju.


Cappuccino

- buy priligy online [kapuczino] - pochodzi od słowa cappuccino - kaptur. Jest to zdrobnienie, oznaczające kapturek. I faktycznie, na espresso nalewana jest spieniona piana z mleka, która finalnie przybiera formę kapturka. Często podawana jest z gałką lodu w śmietance oraz ozdabiana sypką czekoladą bądź kakao. W wersji oryginalnej nie znajdziemy bitej śmietany.


Caffe macchiato

macchiato buy kamagra online - pochodzi od słowa macchia - plamka. Cafe macchiato oznacza więc espresso z „plamką" mleka - zimnego (freddo) lub gorącego (caldo), a czasem wręcz pianki, jak w przypadku cappuccino.


Latte macchiato

z levitra online włoskiego: "splamione mleko". To dosłownie mleko (latte) „pobrudzone" kawą. Do szklanki podgrzanego, wzburzonego mleka (szybko ten efekt można uzyskać pałączkiem do spieniania mleka, czyli funkcji cappuccino w ekspresie) wlewamy delikatnie i powoli espresso, czego efektem końcowym jest kawa trójwarstwowa: na dole mleko, pośrodku kawa, a na górze piana. Macchiatto można dekorować wiórkami czekoladowymi, kakao bądź cynamonem. Dolanie syropów smakowych spowoduje powstanie nowej palety smaków.