aromaty14_top.jpg
JESTES Start » Włoskie aromaty » Kącik kawosza
Polish (Poland)English (United Kingdom)
Kącik kawosza

capuccino

Włoska kawa...

Jej zapach unosi się na włoskich uliczkach o każdej niemal porze dnia. Różnorodność sposobów przyrządzania kawy, pozwala odkrywać różne jej smaki o różnych porach.

 

Espresso

to levitra online mała, mocna, czarna kawa o konkretnym, intensywnym smaku. Przyrządza się ją z mieszanki kilku, a czasami nawet kilkunastu mieszanek czystej arabiki w specjalnym ekspresie, przez przepuszczenie ok. 25 -30 ml gorącej wody pod wysokim ciśnieniem przez bardzo drobno zmielone ziarna kawowca. Mała ilość wody powoduje, że zawartość kofeiny w jednej filiżance jest dużo mniejsza w porównaniu z kawą z ekspresu przelewowego. spresso stanowi również bazę dla bardzo wielu innych rodzajów kaw - miedzy innymi latte macchiato, cafe macchiato czy cappuccino.


Espresso risretto lub corto

- [korto] czyli krótkie. To mocne espresso z małą ilością wody i dosłownie naparstkiem kawy. Bardzo mocny, intensywny smak, mimo niewielkiej ilości kofeiny.


Espresso coretto

- [koretto] to espresso „poprawione", „właściwe", z dodaną odrobinką alkoholu, najczęściej grapy, brandy lub likieru. Serwowana jest w filiżance do espresso.


Espresso doppio

to espresso z podwójną ilością wody i kawy, co oznacza również podwójnie intensywny smak. Wciąż jednak zdrowsze od naszej rodzimej dużej kawy.


Espresso clomid online sorbetto lub shakerato

to świeżo przyrządzone espresso, wymieszane w szejkerze z kostkami lodu. Podane obowiązkowo w szklance, której brzegi uprzednio wysmarowaliśmy sokiem pomarańczowym bądź cytrynowym i unurzaliśmy w brązowym cukrze. Można dodać zimnego mleka.


Caffe lungo

to kawa przedłużana. Oznacza to, że przez ilość kawy właściwej dla espresso zostaje przelana większa ilość wody. To inaczej caffe grande - czyli duża kawa. W Północnych Włoszech zwana czasem caffe tedesco - kawa niemiecka, ze względu na to, że preferowana jest przez niemieckich turystów.


Caffe americano

to buy kamagra online duża kawa, która składa się z espresso oraz gorącej wody, dolanej do małej kawy już po przyrządzeniu. W ten sposób spożywana jest mniejsza ilość kofeiny. Dodatkowym atutem może być to, że po otrzymaniu w kawiarni espresso w dużej filiżance i osobno dzbanka z gorącą wodą, możemy sami kontrolować moc napoju.


Cappuccino

- buy generic propecia online [kapuczino] - pochodzi od słowa cappuccino - kaptur. Jest to zdrobnienie, oznaczające kapturek. I faktycznie, na espresso nalewana jest spieniona piana z mleka, która finalnie przybiera formę kapturka. Często podawana jest z gałką lodu w śmietance oraz ozdabiana sypką czekoladą bądź kakao. W wersji oryginalnej nie znajdziemy bitej śmietany.


Caffe macchiato

macchiato - pochodzi od słowa macchia - plamka. Cafe macchiato oznacza więc espresso z „plamką" mleka - zimnego (freddo) lub gorącego (caldo), a czasem wręcz pianki, jak w przypadku cappuccino.


Latte macchiato

z buy clomid online włoskiego: "splamione mleko". To dosłownie mleko (latte) „pobrudzone" kawą. Do szklanki podgrzanego, wzburzonego mleka (szybko ten efekt można uzyskać pałączkiem do spieniania mleka, czyli funkcji cappuccino w ekspresie) wlewamy delikatnie i powoli espresso, czego efektem końcowym jest kawa trójwarstwowa: na dole mleko, pośrodku kawa, a na górze piana. Macchiatto można dekorować wiórkami czekoladowymi, kakao bądź cynamonem. Dolanie syropów smakowych spowoduje powstanie nowej palety smaków.